Yogi Tea
BIO YOGI TEA rozgrzewa i przyprawia o uśmiech
Yogi Tea, to specjalna Ajurwedyjska herbatka z aromatycznych przypraw: cynamonu, lukrecji, imbiru, kardamonu, goździków, czarnego pieprzu. Składniki tej mieszanki pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych. Tradycyjnym gorącym napojem w Indiach były smaczne mieszanki mleka, cukru, imbiru, kardamonu oraz innych ziół. Służba na dworze Maharadży wpadła na wspaniały pomysł - dodania delikatnej chińskiej herbaty do tego napoju. Każdy kto spróbował tej nowej mieszanki był nią oczarowany. Wraz z połączeniem chińskiej herbaty i hinduskiej tradycji powstał nowy wspaniały gatunek zwany - Chai.
Składniki:
Cynamon - ma silne działanie dezynfekujące, antyseptyczne, kojące, przeciwzapalne i pobudzające krążenie krwi,
Lukrecja - ma działanie odtruwające, stosowana w nieżytach dróg oddechowych,
Imbir - wpływa korzystnie na trawienie i powstawanie soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom, pobudza apetyt, działa wzmacniająco na żołądek, ma działanie przeciwgorączkowe, afrodyzjak,
Kardamon - pobudza krążenie, odświeża oddech, pomaga przy bólach głowy, wzdęciach i dolegliwościach żołądkowych na tle nerwowym,
Goździki - pobudzają czynności układu trawiennego, nerwowego i naczyniowego, odświeżają oddech, afrodyzjak,
Czarny pieprz - właściwości silnie rozgrzewające, przeciwzapalne.
Właściwości naparu:
• rozgrzewające,
• energetyzujące,
• dodaje sił i poprawia nastrój,
• oczyszcza krew.
Zaparzanie (filiżanka 0,15-0,2 l)
Łyżeczkę yogi tea zalewamy wrzątkiem, parzymy 3-4 minuty lub gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, po czym odcedzamy. Dobrze jest pić z naparem z czarnej herbaty (polecamy Assam), miodem i mlekiem. Można stosować także jako dodatek do innych herbat.