Robusta zastąpi arabikę?
W świecie kawy co chwila następują zmiany. Nieraz dotyczą one niestety cen, o czym przekonują się dystrybutorzy, producenci i odbiorcy końcowi, którzy czasami przeżywają przy kasie mniejsze lub większe zaskoczenie. Nie każdy też wie o tym, że jeżeli policzyć ilość produkowanych ziaren, to po światowym liderze, czyli Brazylii mamy… Wietnam. Być może na sklepowych półkach ukażą się też niedługo kawy „Made in China”, ciekawe jak będą smakować?
Do niedawna myśląc o kawie mieliśmy na myśli jeden jej gatunek, czyli arabikę. W ofercie Oxalis mamy prawie wyłącznie arabiki, ale być może taki stan rzeczy zmieni się, ponieważ zmiany klimatyczne i geopolityka skłaniają wielu plantatorów do zainteresowania się drugim gatunkiem kawy, czyli robustą.
Robusta, której krzewy mogą być uprawiane na niższych szerokościach geograficznych i są bardziej odporne, może stać się bardzo popularna już niedługo. Robusta ma więcej kofeiny, ale jej smak nie jest tak delikatny, jest bardziej gorzki, ale ma swoich amatorów. Możliwe jest też przecież, że uda się stworzyć mieszankę ziaren robusty i arabiki, która będzie bardzo przystępna smakowo i cenowo.
Na koniec ciekawostka - da się rozróżnić ziarna arabiki i robusty „na oko”. Arabika ma większe ziarna i szew w kształcie litery S, robusta natomiast ma ziarno mniejsze i nacięcie przypomina bardziej literę I.