Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Polecamy


22,50 zł (brutto) / 25 g
 (brutto) / 25 g
20,50 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
39,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
20,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g

Niedoceniona biała herbata?

O białej herbacie słyszy się niewiele. Zazwyczaj kiedy mówimy o herbatach przez myśl przechodzą nam inne kolory, zwykle zielony, czarny lub herbatki owocowe. Biały kolor naparu jest dość egzotyczny, a przy okazji został on dość późno odkryty, bo najwcześniejsze wzmianki o tej herbacie, produkowanej według dzisiejszych standardów to XVIII wiek. Jest to dość ciekawe ze względu na to, że jej liście (częściej pąki) w zasadzie nie są przetworzone, po prostu się je zbiera i suszy. Mówi się, że nie jest to herbata oksydowana i w zasadzie jest to prawda, chociaż jej liście “fermentują” spontanicznie do około 10%. Podobnie jak herbata czerwona, ta biała nadaje się do sezonowania i jeśli tylko jest odpowiednio przechowywana, nabiera z czasem szlachetności. 

Ogólnie rzecz biorąc najważniejszym składnikiem w białej herbacie są pączki herbacianych liści. To one, po tym jak krzewy obudzą się do życia, posiadają najwięcej składników odżywczych i nadają ciekawego, nietypowego smaku. Najdroższymi spośród herbat białych są te, które zawierają jedynie pąki, bez żadnych liści i dzieje się tak z prostego powodu, mianowicie zebranych pąków jest mało, a ich zbieranie odbywa się ręcznie. Inne, tańsze alternatywy w swoim składzie zawierają pąki i młode listki herbaty, które utraciły niewielką część składników odżywczych. 

biała herbata w czajniczku

A propos wartości odżywczych to napar białej herbaty uchodzi za jeden z najzdrowszych, właśnie poprzez niewielką obróbkę liścia co uniemożliwia rozpad niektórych składników, a także przez to, że pąki i młode liście wymagają najwięcej owych składników i energii aby się rozwinąć. doskonałym przykładem jest kofeina, która w przyrodzie chroni roślinę przed szkodnikami, a skoro krzew herbaty chce otworzyć pąki to musi je tym bardziej chronić, dzięki temu kofeiny w młodych pąkach może być nawet do 6%. Wielkie znaczenie dla naszego zdrowia mają także antyoksydanty, których ilość jest nawet do dwóch razy większa niż w herbacie zielonej. Substancje te wyłapują bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia wolne rodniki, zapobiegając (w pewnym oczywiście stopniu) nowotworom i starzeniu się komórek. 

Herbaty białe w tym mój ulubiony Pai Mu Tan smakują diametralnie inaczej od innych herbat o niskiej oksydacji. Ich aromaty są bardzo słodkie, przypominają mi miód i nieraz pijąc którąś z białych herbat wyobrażam sobie owady zapylające rośliny herbaciane. Innym ważnym smakiem w tej kompozycji jest aromat kwiatów, jednak ponownie są to zazwyczaj kwiaty w zapachu przypominające miód takie jak kwiat ślazu. 

liscie-bialej-herbaty

Biała herbata jest jedną z tych, co do których wracam najczęściej, a powrót do nich sprawia mi ogromną przyjemność. Polecam spróbować każdemu, zwłaszcza parząc wodą o temperaturze 85-90 stopni celsjusza przez około półtorej minuty, chociaż odnośnie czasu warto eksperymentować.   
 

Polecamy


22,50 zł (brutto) / 25 g
 (brutto) / 25 g
22,50 zł (brutto) / 25 g
19,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
19,00 zł (brutto) / 50 g
8,00 zł (brutto) / 1 szt.
 (brutto) / 1 szt.
sztuk
13,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
13,00 zł (brutto) / 50 g

Przeczytaj również


Herbata na święta
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Za oknami utrzymuje się śnieg (co przez ostatnie lata nie było t...
Czytaj
Pomysł na świąteczny prezent
Święta zbliżają się wielkimi krokami i to już ostatni moment na szukanie prezentów. Jak co roku staramy się Wam p...
Czytaj
Biała herbata kwitnąca
Wielkimi krokami zbliżają się Mikołajki i Święta. Niejeden z nas zastanawia się czym obdarować swoich bliskich. A może j...
Czytaj