Kawa na zimno ze słoika?
Mamy w sprzedaży naprawdę dużo akcesoriów kawowych i herbacianych, ale dzisiaj przedstawiamy przepis na kawowe Cold Brew dla minimalistów - wystarczy naczynie, sitko, kawa i woda. Może można byłoby nawet obyć się bez sitka, ale aż takimi minimalistami nie jesteśmy ;)
...szczególnie że mamy nasz ulubiony nieśmiertelny zaparzacz, którym można filtrować wszystko.
Mogłoby się wydawać, że zaparzanie kawy bez wrzątku się nie uda, ale pamiętajmy, że w Cold Brew czas "parzenia" jest bardzo długi i napar może być zaskakująco mocny i mieć całkiem inny smak. Dobrej jakości ziarna jeśli zostawimy je na na noc w lodówce potrafią zrobić naprawdę dobrą robotę, dlatego podajemy Wam krótki przepis:
Co potrzebujemy?
- słoik albo jakiekolwiek zakręcane naczynie,
- 24 gramy średnio zmielonej kawy (proporcje to mniej więcej 80 gramów kawy na litr wody),
- 300 ml filrowanej albo źródlanej wody (temperatura pokojowa),
- sitko / filtr do V60 lub chemexu / gęsty zaparzacz
Jak to robimy?
Mielimy 24 gramy dobrej kawy, wrzucamy do słoika, zalewamy 300ml wody i wstawiamy na noc do lodówki - rano filtrujemy kawę przez sitko, filtr do dripa lub chemexu albo - co najbardziej polecamy - zaparzacz i… smakujemy. Jeśli trzeba, zmieniamy proporcje woda-kawa albo długość przebywania kawy w lodówce.
Oczywiście na koniec możemy dodać lód oraz mleko. Smacznego!
Acha, kawę zrobioną w ten sposób można przechowywać kilka dni, więc jeśli przypomnisz sobie o niej w tym czasie, nic straconego!