Herbaty Pu-Erh
W ostatnim czasie w naszej nowej wzorcowni - wraz ze specjalnie zaproszonymi Gośćmi - mieliśmy okazję, aby dowiedzieć się czegoś więcej na temat herbat Pu-Erh. Nie obyło się oczywiście bez degustacji i dyskusji na temat sposobów zaparzania i historii herbat późno fermentowanych. W Polsce są one jeszcze stosunkowo mało popularne, ale ze względu na wyjątkowy smak i właściwości zdrowotne szybko zyskują zwolenników – dlatego warto przybliżyć podstawowe informacje na ten temat.
Skąd pochodzi Pu-Erh?
Ojczyzną Pu-Erh (黑茶, hei chá) jest południowa prowincja Chin, Yunnan. Herbata ta zwana jest herbatą "postfermentowaną” lub „dojrzewajacą". Dojrzewanie polega na fermentacji nieenzymatycznej. W odpowiednich warunkach (różne mikroorganizmy uwielbiają podwyższoną temperaturę i wilgoć, enzymy natomiast zabija się wcześniej, podobnie jak w przypadku chińskich herbat zielonych, poprzez precyzyjne ugniatanie i podgrzewanie liści w woku).
Jakie są rodzaje herbaty Pu-Erh?
Na początek ważna uwaga: w Chinach Pu-Erhy są traktowane jako herbata czarna, w Europie mogą być określane jako herbata czerwona. Istotniejszy jest jednak podział tych herbat na dwie grupy:
- sheng cha – surowa herbata, która przechodzi długoletni proces dojrzewania (ulega wtedy naturalnemu rozkładowi i przemianie składników chemicznych);
- shu cha – herbata poddana procesowi wo-dui, który bardzo przyspiesza dojrzewanie i umożliwia produkowanie herbaty na dużą skalę.
Jak produkuje się herbaty w regionie Pu-Erh?
Poniżej znajduje się link do filmu, który świetnie to obrazuje:
Surowa zielona herbata (baza do produkcji Pu-Erha, nazywana mao cha) jest poddawana procesowi dojrzewania i oksydacji. W tym celu surowa herbata jest składowana w piwnicznych pomieszczeniach, w których panuje wysoka temperatura i wilgotność. Bazę herbacianą polewa się gorącą wodą i jednocześnie przerzuca się ją, następnie przez około 30-40 dni dojrzewa ona, a później nawet przez kilka lat leżakuje – wtedy na herbatę działają drobnoustroje (między innymi kropidlak czarny), dzięki czemu smak i aromat herbaty polepsza się i szlachetnieje. Herbata Pu-Erh w zależności od jakości bazy oraz okresu leżakowania zyskuje różny smak.
Herbaty późno dojrzewające dzielimy również na nieprasowane i prasowane. Jako jeden z niewielu rodzajów herbaty Pu-Erh może być formowany w dyski, cegiełki lub gniazdka.
Jak zaparzać herbaty Pu-Erh?
Odpowiednią ilość herbaty (około 3 gramy na szklankę, 11-13 gramów na 1 litr wody) zalewamy wodą o temperaturze 90-96°C i parzymy około 3-5 minut. Pierwszy zalew możemy wylać po ok. 20 sekundach (w Chinach mówi się o czasie trwającym "trzy oddechy"), ponieważ służy on oczyszczeniu i „obudzeniu” listków. Tę samą porcję liści można zaparzać kilkukrotnie, nieznacznie wydłużając czas parzenia. Zaleca się pić niesłodzoną, koniecznie po posiłkach.
Jakie są właściwości zdrowotne?
Herbaty Pu-Erh, nazywane "mordercami tłuszczu", są cenione ze względu na niespotykane i wyjątkowe właściwości lecznicze, są to między innymi:
- wspomaganie pracy wątroby,
- obniżanie poziomu cholesterolu,
- oczyszczanie i wzmocnienie organizmu,
- pobudzanie procesów trawiennych,
- walka z nadwagą,
- łagodzenie skutków spożycia alkoholu.
Rozmowom na temat tego wyjątkowego rodzaju herbaty nie było końca i chyba nikt nie wyszedł z naszej degustacji nieprzekonany do "czerwonego złota".