Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Polecamy


11,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
10,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
12,50 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
13,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g

Herbatka YOGI TEA - wzmacnia i rozgrzewa!

Nie ma bardziej otulającej i polepszającej nastrój herbatki niż czaj masala. Już samo jej przygotowanie to przyjemny proces, a zapach kojarzący się ze świątecznym piernikiem rozchodzi się wokół. Każdy kto przekracza próg domu, lub naszego biura zadaje pytanie- co tutaj tak pięknie pachnie! Najczęściej o tej herbatce przypominam sobie, gdy na za oknem pada śnieg lub deszcz. Tak było i dzisiaj, na zewnątrz plucha i zimny wiatr. Po wypiciu tego eliksiru od razu pracuje się przyjemniej.

Już nawet dokładnie nie pamiętam mojego pierwszego spotkania z Yogi tea, było to chyba z 20 lat temu w herbaciarni Assam w Bielsku Białej. Herbatka masala ma to do siebie, że zakochujesz się w jej smaku od razu. Tak i było też ze mną. 

Ten napój jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Sporo o jej właściwościach dowiedziałam się zgłębiając wiedzę z Ajurwedy, czyli ze starohinduskiej sztuki leczenia. Masala czaj to napar używany w medycynie wschodu już od wieków, działa wzmacniająco na naszą odporność, reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, harmonizuje i relaksuje. Posiada mnóstwo walorów zdrowotnych, wśród których najbardziej zauważane w mojej rodzinie to odganianie pierwszych symptomów przeziębienia, szybko stawia na nogi. Polecam sprawdzić!

Yogi tea to napar z przypraw: imbir, kardamon, cynamon, goździki i pieprz. Nazwa tej herbatki pochodzi od słowa masala (z języka hindustani), co oznacza mieszankę różnych ziół oraz przypraw kuchni indyjskiej. Yogi tea jest bardzo popularnym napojem, który przygotowuje się na ulicznych straganach w Indiach - sprzedawcy przez cały rok nalewają napój do czarek prosto z wielkiego gara lub z olbrzymich czajników. Przygotowanie herbatki jest naprawę proste, chociaż podobno ile domów w Indiach, tyle wersji masala czaj. 

Do przygotowania rozgrzewającego naparu oprócz przypraw potrzebujemy również mocną herbatę czarną – polecam Assam  oraz mleko (może być owsiane) i miód lub cukier trzcinowy. Jeśli używasz miodu, odczekaj, aż herbata będzie całkiem gotowa i dopiero wtedy go dodaj.

PRZYGOTOWANIE:

Z mieszanki przypraw przygotowujemy wywar. Przyprawy te można samodzielnie roztłuc w moździerzu lub kupić gotową mieszankę. 1 czubatą łyżeczkę przypraw wrzucamy do 1 szklanki gotującej się wody, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy płaską łyżeczkę czarnej herbaty - gotujemy ją w wywarze przez 5 minut, dolewamy mleko. Odcedzamy. Słodzimy miodem lub cukrem.
Ważne! Według ajurwedy zarówno mleko jak i cukier są świetnym nośnikiem dla ziół, ułatwiają wchłanianie zawartych w nich składników, więc nie pomijaj ich podczas przygotowywania herbaty. 

Życzę Ci coraz piękniejszych chwil przy herbacie.
Eva Paluszkiewicz

yogi-tea-czarki

Polecamy


12,50 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
12,50 zł (brutto) / 50 g
13,50 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
13,50 zł (brutto) / 50 g
13,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
13,00 zł (brutto) / 50 g
13,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
13,00 zł (brutto) / 50 g

Przeczytaj również


Świece z herbacianą i kawową dekoracją? To nie takie trudne!
Mieliśmy w magazynie kilka kubków i filiżanek, które zostały nam z różnych kompletów i nie w...
Czytaj
Herbatka Honeybush - dla każdego, o każdej porze dnia
Już sama nazwa tej herbatki miodokrzew kojarzy mi się słodko i przyjemnie, zapowiadając miłe chwile przy filiżance tego...
Czytaj
Herbata Walentynkowa
Zbliżają się Walentynki. Dzień zakochanych, w którym cenny czas ludzie poświęcają swoim partnerom. Nie każdy jedn...
Czytaj