Herbatka Honeybush - dla każdego, o każdej porze dnia
Już sama nazwa tej herbatki miodokrzew kojarzy mi się słodko i przyjemnie, zapowiadając miłe chwile przy filiżance tego napoju. Muszę stwierdzić, że to najmniej poznana herbatka w naszej ofercie, piłam ją kilka lat temu, dziś ponownie zagościła w mojej filiżance. Chcąc pogłębić moją i Waszą wiedzę na jej temat zapraszam do poniższego artykułu.
ROŚLINA
Honeybush to susz ziołowy rośliny Cyclopia intermedia rosnący w Afryce, na południu RPA. Roślina ta została po raz pierwszy odnotowana w literaturze botanicznej w 1705 roku. Państwa kolonialne, obserwując rdzennych mieszkańców południowej Afryki zorientowały się, że można nim zastąpić tradycyjną herbatę. Początkowo miodokrzew zbierany był w naturalnym środowisku jego występowania. Bardzo szybki rozwój przemysłu i pojawienie się zwiększonego zapotrzebowania na Honeybush sprawił, że zaczęto uprawiać również na plantacjach.
WŁAŚCIWOŚCI
Działa antyalergicznie, łagodzi stany zapalne skóry, pomaga przy przeziębieniach, męczącym kaszlu, anemii czy kłopotach ze snem. Jest bogaty w mikroelementy (wapń, żelazo, potas, magnez) i antyoksydanty. Napar Honeybush pozbawiony jest pobudzającego działania ponieważ nie zawiera teiny. Idealna jest więc dla dzieci, osób starszych, kobiet w ciąży, dla każdego o każdej porze dnia. Polecam pić ją szczególnie wieczorową porą, znakomicie rozgrzewa i pysznie smakuje z dodatkiem miodu.
ZAPACH I SMAK
Napar o pięknym rubinowym kolorze daje bardzo przyjemny, lekko miodowy smak, podobny do owocowego. Po zaparzeniu w zapachu wyraźnie czuć miód, z delikatnym "drzewnym" aromatem. Smak tej herbaty określany jest bardzo różnie, np. porównywany jest nawet do dżemu morelowego, określany jako kwiatowo-miodowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 kopiastą łyżkę stołową suszu (około 6 gramów) zalej wrzątkiem i zaparzaj pod przykryciem od 5 do 8 minut.
W celu otrzymania głębszego smaku oraz wydobycia wszystkich wyjątkowych właściwości miodokrzewu ugotuj przez 15 minut w 1 litrze wody 3 czubate łyżeczki suszu.
WYJĄTKOWY SKŁADNIK MIODOKRZEWU
Obecność pinitolu w tej herbatce częściowo tłumaczy jej zastosowanie jako środka na kaszel. Pinitol, nosi tą nazwę, ponieważ jest uzyskiwany głównie z sosny (ang. pine tree), choć znajduje się również w liściach innych roślin. W badaniach laboratoryjnych zaobserwowano, że substancja ta obniża poziom cukru we krwi i być może znajdzie zastosowanie jako środek dla diabetyków.
Dla wnikliwych i ciekawych jak wygląda proces producji herbatki Honeybush – poniżej parę zdań na ten temat:
PRODUKCJA
Proces produkcji Honeybush jest podobny do procesu produkcji tradycyjnej herbaty Camelia Sinensis i herbatki Rooibos. Roślina jest zbierana, suszona i ulega oksydacji. Około 1,5 do 2,5 tony świeżo zebranych zielonych liści suszu Honeybush układa się w owalne stosy o średnicy około 4 do 5 metrów i wysokości 2 metrów. Susz ułożony w ten sposób zostawia się na trzy dni, by liście mogły przejść proces oksydacji - kolor liści zmienia się z zielonego na ciemnobrązowy, towarzyszy temu charakterystyczny słodki zapach. Od trzeciego dnia, stos poruszany jest co 12 godzin tak, aby zewnętrzna warstwa wymieszała się z resztą i aby został zapewniony stały dostęp tlenu. Po trzech do pięciu dniach stos sprawdza się pod kątem oksydacji. Jeśli rozwinął się słodki, miodowy aromat a liście mają brązowy kolor, rozrzuca się stos, tworzy cienką warstwę na płótnie i suszy na słońcu.
Istnieje też drugi, przyspieszony sposób produkcji herbatki z miodokrzewu - w podgrzewanym piecu. Utlenianie w takich warunkach zapewnia herbacie wyższą jakość, gdyż jest możliwość większej kontroli nad temperaturą przez co proces ulega skróceniu (24-36 godzin do uzyskania pożądanego efektu).
Znam osoby, które uważają, że jest smaczniejsza niż herbatka Rooibos :)
Ale o tym musicie się przekonać sami. Na zdrowie! Dajcie znać jak Wam smakuje.
Życzę Wam coraz piękniejszych chwil przy herbacie.
Eva Paluszkiewicz
Polecamy
11,00 zł
(brutto) / 50 g
|
(brutto) / 50 g |