Herbata żółta
HERBATA ŻÓŁTA 黃茶; huáng chá
Nazywana „herbatą cesarską”, ponieważ zarezerwowana była przez wiele setek lat jedynie dla dworu cesarskiego oraz dla potrzeb niektórych ceremonii religijnych. Ten rodzaj herbat produkowany jest tylko w Chinach, w bardzo małych ilościach, dlatego herbata żółta bywa obiektem poszukiwań koneserów z całego świata, osiąga też bardzo wysokie ceny na rynku.
Herbaty żółte zalicza się do herbat lekko fermentowanych. Liście żółtej herbaty poddaje się procesowi men dui, w którym ulegają fermentacji nieenzymatycznej. Poszczególne gatunki tej herbaty różnią się tylko momentem, w którym przeprowadza się proces men dui oraz stopniem fermentacji. Charakterystyczne jest to, że napar żółtej herbaty odbija się od ścianki porcelanowej filiżanki lub spodka bladoróżową barwą. Po tej właściwości łatwo jest odróżnić prawdziwą żółtą herbatę.
Właściwości naparu:
• przywraca siły witalne,
• ma znakomity wpływ na układ trawienny,
• usuwa szkodliwe substancje z organizmu,
• ma bardzo małą zawartość teiny (tylko 0,35%).
Zaparzanie (filiżanka 0,15-0,2l):
Łyżeczkę zalać wodą o temp. 80*C, parzyć 3 min. Herbatę tę można zaparzać trzykrotnie.