Herbata Oolong
HERBATA OOLONG 青茶; qīng chá
Produkowana jest w Chinach i Tajwanie (Formosa). Herbaty te są znane ze swego drzewnego aromatu, łagodnego, owocowego smaku. Mają też wyjątkowy zapach. Mówi się, że w imbryku przyjmują postać smoka, stąd nazywa się je "smoczymi herbatami".
Grupa herbat bardzo zróżnicowanych - częściowo oksydowanych (reakcja z tlenem), począwszy od lekko-oksydowanych o właściwościach zbliżonych do herbaty zielonej, aż do mocno-oksydowanych, podobnych do herbaty czarnej.
Proces obróbki składa się z etapów:
-więdnięcie,
-potrząsanie w bambusowych lub wiklinowych koszach,(otarcia listków ułatwiają przedostawanie się soków na zewnątrz i fermentację wewnątrz liścia),
-podgrzewanie w temperaturze 250 stopni przez okres 20 minut zatrzymuje proces oksydacji listka,
-podczas rolowania nadaje się herbacie kształt bryłek,
-dosuszenie i prażenie ma na celu modyfikacja smaku tej wyjątkowej herbacie.
Właściwości naparu:
• reguluje przemianę materii,
• przyspiesza spalanie tłuszczu u kobiet o 25%, a u mężczyzn o 15-20%,
• obniża poziom glukozy we krwi,
• obniża poziom cholesterolu,
• chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników,
• opóźnia proces starzenia,
• chroni przed niewydolnością nerek,
• zmniejsza stres,
• wzmacnia system odpornościowy.
Zaparzanie (filiżanka 0,15-0,2l):
Łyżeczkę herbaty oolong zalać wodą o temp. 90*C, parzyć 4-5 minut. Zaleca się zaparzać herbatę przynajmniej trzy razy.