Herbata czarna
HERBATA CZARNA 紅茶; hong chá
Czarne herbaty pochodzące z licznych plantacji indyjskich, chińskich i afrykańskich. Szczególnie wyjątkowa herbata pochodzi z Darjeeling, okręgu w północnych Indiach. Znane i cenione są również herbaty pochodzące z indyjskiej prowincji Assam oraz z Cejlonu (Sri Lanka).
Herbata może być sprzedawana w postaci liściastej (najlepszej jakości), łamanej, proszkowej i pylistej.
Właściwości:
• koi duszę, rozjaśniania umysł (zawiera kofeinę, zwaną teiną),
• teina wzmaga aktywność soków trawiennych.
Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych.
Obróbka czarnej herbaty ma zawsze cztery podstawowe etapy: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie (utlenianie) i suszenie (”palenie”).
Zaparzanie: wodą przegotowaną o temp. 95°C przez 3-4 min.
Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (96°C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka.
Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czerwonawy. W Chinach, herbatę którą my europejczycy znamy jako czarną, nazywa się herbatą czerwoną ze względu na kolor naparu, który jest zawsze czerwono-pomarańczowy.
Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie:
SFTGFOP (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – ten skrót rezerwuje się wyłącznie dla najdoskonalszych herbat świata. Susz SFTGFOP zawiera w sobie dużą ilość złotych tipsów i starannie dobieranych młodych listków.
FTGFOP (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – herbata FOP szczególnie wysokiej jakości.
TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) – susz GFOP z podwyższoną zawartością złocistych tipsów.
GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) – jest to susz FOP wzbogacony tzw. złocistymi tipsami, czyli szczególnymi, złocistymi końcówkami pączków.
FOP (Flowery Orange Pekoe) – susz złożony z pełnych liści herbacianych wysokiej jakości, zawierający również znaczną ilość pączków (tipsów).
BOP (Broken Orange Pekoe) – susz skomponowany z wysokojakościowych liści średniej wielkości.
OP (Orange Pekoe) – „pełnolistny” susz wysokiej jakości.
FP (Flowery Pekoe) – „pełnolistny” susz wysokiej jakości zawierający zwiększoną ilość tipsów. Liście takie zwijane są zwykle w kuleczki.
PS (Pekoe Sushong) – susz złożony z pełnych liści średniej jakości.; liście mechanicznie łamane podczas produkcji
S (Sushong) – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu. herbata skomponowana z dojrzałych, starszych listków rosnących blisko pnia herbacianego krzewu.
Pył herbaciany (Dust) – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej.