Dzbanki żeliwne - co warto o nich wiedzieć?
Historia dzbanków wykonanych z żeliwa sięga XII wieku. Podobno już wtedy w Japonii w dystrykcie Nambu odkryto rudę żelaza i zaczęto produkować akcesoria do herbaty. Sława czajniczków, które z biegiem lat stawały się coraz bardziej fantazyjnie wykonywane, szybko rozeszła się na całą wyspę, a potem na kontynent i w końcu cały świat.
Zalety żeliwnych akcesoriów są znane chyba każdemu herbaciarzowi, ale możemy je tutaj wyliczyć:
- są bardzo trwałe, jeśli dbamy o nie odpowiednio (o tym jak dbać już za chwilę...),
- bardzo długo trzymają ciepło,
- nie tłuką się, najwyżej jeśli komuś spadną mogą potłuc to, na co spadną ;),
- naprawdę stylowo wyglądają na stole czy w kredensie.
Akcesoria do parzenia herbaty wykonane z żeliwa wymagają odpowiedniego traktowania, nieco innego niż tradycyjna porcelanowa zastawa. Po pierwsze nie powinno się myć jej w zmywarce, używać do ich mycia detergentów a nawet twardych myjek czy gąbek.
Pamiętajcie też o tym, że przed użyciem dzbanka zawsze powinno się wlać do niego wrzątek - to wyparzy oraz ogrzeje naczynie. Po użyciu pamiętajmy o tym, żeby dzbanek wysuszyć i lepiej żeby stał bez przykrywki lub z pokrywką choć trochę odsuniętą.
Nasze dzbanki i czarki żeliwne znajdziecie tutaj.