Co kryje w sobie herbata?
CO KRYJE W SOBIE HERBATA?
„Wystarczy, że wypijemy jedną filiżankę herbaty dziennie, aby umarł z głodu jeden farmaceuta”
Przysłowie chińskie
Zielone herbaty zawierają więcej związków rozpuszczalnych w wodzie (40-50%) niż czarne (30-40%). Herbata zawiera dużo różnych związków biologicznie czynnych, takich jak:
• związki garbnikowe
Stanowią od 13 do 30% suchej herbaty jest to mieszanina dziesięciu związków polifenolowych, składającą się z taniny i różnych (co najmniej 7) katechin (80% wszystkich przeciwutleniaczy zawartych w herbacie), polifenoli i ich pochodnych. Tanina w herbacie nabiera przyjemnej cierpkości, nadającej podstawowy smak naparowi herbaty. Łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Pita w dużej ilości ma ona również niekorzystne działanie. Ogranicza bowiem wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza. Zawartość taniny w zielonych herbatach z reguły jest znacznie wyższa niż w czarnych (prawie dwukrotnie). Garbniki mają tendencję do łączenia się z zawartym w wodzie wapniem. W efekcie na powierzchni naparu powstaje delikatna, przejrzysta błonka, tym grubsza, im woda zawiera więcej wapnia. Najwyższe stężenie katechin występuje w herbacie białej i zielonej, czarna zawiera mniej związków z tej grupy gdyż ulegają one rozkładowi podczas procesu fermentacji.
• flawonoidy
• aminokwasy
L-teanina (aminokwas niebiałkowy), szczególnie bogate w białka są herbaty zielone (szczególnie japońskie), kwas glutaminowy – niezwykle ważny dla funkcji życiowych człowieka, aktywnie przyczyniający się do odnawiania systemu nerwowego.
• jony fluorkowe (do 0,03%)
• pierwiastki śladowe ( wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen )
• witaminy: A, B1, B2, C, E i K.
• olejki eteryczne
Największą liczbę olejków eterycznych w postaci aromatycznych aldehydów zawierają herbaty półfermentowane (oolongi).