Darmowa dostawa od 120 zł • 14 dni na zwrot • stałe rabaty dla stałych klientów

Polecamy


14,50 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
11,50 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
9,50 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
10,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g

Aromat naturalny i identyczny z naturalnym w herbacie - czym właściwie się różnią?

Oprócz ponad stu czystych herbat Oxalis, mamy w naszej ofercie drugie tyle  herbat opisanych jako herbata z dodatkami. Tymi dodatkami mogą być owoce, przyprawy, zioła, płatki, kwiaty oraz nawet bakalie. Skład każdej herbaty jest wynikiem pracy całego laboratorium Oxalis i przechodzi szereg badań i atestów aby zostać wprowadzonym do sprzedaży. Jesteśmy dumni z naszych herbat z dodatkami! Dlatego bardzo dokładnie podajemy ich skład na stronie internetowej i etykietach. 

Czasami w składzie herbat Oxalis możecie znaleźć wyszczególniony składnik: „naturalny aromat” albo po prostu „aromat” (co znaczy że jest to aromat identyczny z naturalnym). Zdarza się, że ktoś pyta, jaka jest między nimi różnica, dlatego już spieszymy z odpowiedzią. 

Aromat naturalny w herbatach Oxalis

Naturalny aromat to substancja aromatyczna uzyskiwana wyłącznie z naturalnych źródeł. Na przykład naturalny aromat cytrynowy produkuje się z owoców cytryny (Citrus limon) lub innych części tej rośliny, takich jak skórka czy liście. Proces ekstrakcji naturalnego aromatu cytrynowego może obejmować różne metody, takie jak tłoczenie olejku z kory cytryny, destylacja parowa lub ekstrakcja rozpuszczalnikami.

Podczas tych procesów uzyskuje się związki chemiczne obecne w cytrynie, które odpowiadają za charakterystyczny smak i zapach tego owocu. W przypadku cytryn są to głównie związki terpenowe, takie jak limonen czy linalol, które nadają cytrynie świeży i owocowy aromat.

Aromat identyczny z naturalnym - rabarbar zamiast cytryny?

Aromaty identyczne z naturalnymi są z kolei wynikiem starannie kontrolowanego procesu chemicznego, który ma na celu stworzenie pożądanego aromatu z innych składników. Laboratoria, na przykład nasze laboratorium w Czechach, starają się odtworzyć skład chemiczny naturalnych aromatów, zachowując ich precyzję - słyszeliśmy, że przykładowo aromat cytrynowy produkuje się z rabarbaru. Te identyczne z naturalnymi aromaty charakteryzują się również stabilnością, co oznacza, że smak herbaty będzie bardziej jednolity w różnych partiach produktu. To szczególnie ważne dla producentów herbat, którzy dążą do utrzymania stałego profilu smakowego.

Naturalne aromaty często są uzyskiwane z trudno dostępnych surowców, a ich produkcja może być bardziej pracochłonna. Z kolei identyczne z naturalnymi aromaty mogą być produkowane w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych, co przyczynia się do mniejszego obciążenia środowiska. Dostępność identycznych z naturalnymi aromatów jest także bardziej stabilna, co sprawia, że są one łatwiej dostępne na rynku. 

Czy aromat jest „chemiczny”?

Jeśli ktoś jest zainteresowany teorią aromatów, polecamy świetny artykuł na ten temat: https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2015/the-flavor-rundown-natural-vs-artificial-flavors/ Czytamy w nim, że wszystkie smaki to niewielkie związki chemiczne lub mieszanki związków. Chociaż termin "chemia" często wywołuje negatywne skojarzenia, warto pamiętać, że wszystkie składniki naszego jedzenia, naszych ciał i świata wokół nas są faktycznie związkami chemicznymi. W rzeczywistości właśnie właściwości chemiczne i struktury substancji aromatyzujących umożliwiają im reakcje między sobą podczas gotowania i wiązanie się z receptorami smaku w naszych ustach. Dlatego też nie ma większego znaczenia, czy w herbacie mamy aromat naturalny czy identyczny z naturalnym, jeżeli oczywiście prawidłowo się je produkuje. Na pewno w Oxalis skład i rodzaj aromatu jest zawsze dostępny na przykład na stronie internetowej w zakładce danego produktu.

Dlatego zarówno naturalne aromaty jak i aromaty identyczne z naturalnymi są ważnym i potrzebnym składnikiem każdej mieszanki i nie znalazły się tam bez przyczyny - nie ma jednaj zasady doboru aromatu do mieszanki, każda z nich jest tworzona osobno i jest w jakiś sposób unikatowa - na pewno zawsze w składzie jest wyszczególniony, który rodzaj aromatu został użyty.
 

Polecamy


12,50 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
12,50 zł (brutto) / 50 g
15,50 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
15,50 zł (brutto) / 50 g
13,00 zł (brutto) / 50 g
 (brutto) / 50 g
13,00 zł (brutto) / 50 g
18,00 zł (brutto) / 100 g
 (brutto) / 100 g
18,00 zł (brutto) / 100 g

Przeczytaj również


Odkryj zalety herbaty granulowanej
Herbata granulowana może być mniejszym lub większym zaskoczeniem dla miłośników herbaty liściastej, kt&oacut...
Czytaj
Milk oolong - początek przygody z herbatami premium
Są ludzie, których miłość do herbaty zaczęła się od oolonga mlecznego. To od niej zaczęła się przygoda w świ...
Czytaj
Rumianek – dlaczego warto go pić?
Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami informacjami na temat jednego z najbardziej niedocenianych skarbów natury...
Czytaj