Oolong Da Hong Pao już u nas!
Nareszcie u nas! Zwany "Królem herbaty" oolong Da Hong Pao
To jedna z wielkiej dziesiątki chińskich herbat, oolong nazywany niegdyś „królem herbaty”.
Da Hong Pao (co znaczy „czerwona szata”) cechuje przydymiony, prażony, „mineralny” smak w którym można odnaleźć kwiatowe nuty.
Tę herbatę można oczywiście zaparzać kilka razy - pierwsze parzenie może się odbywać przez 1 minutę, drugie także przez 1 minutę, trzecie przez 2 minuty, czwarte 4 minuty.
Do zaparzania polecamy naczynia porcelanowe lub szkliwioną ceramikę. Herbatę spokojnie można zalewać wrzątkiem, przykładowe proporcje to 2 gramy herbaty na 150ml wody jeśli parzymy w stylu zachodnim. Jeżeli zaparzamy herbatę w gaiwanie - co polecamy! - proporcje będą wynosić
5 gramów herbaty na 100 mililitrów wody.